Jasnota purpurowa
Kategorie:

Jasnota purpurowa – jak wygląda? Właściwości i zastosowanie jasnoty purpurowej

Osoby, które spotkały się z jasnotą purpurową, mogły na początku pomylić ją z pokrzywą. Dlatego, pomimo że jest to roślina występująca praktycznie w całej Polsce, nie jest zbytnio doceniana. W przypadku roślin takich jak jasnota purpurowa, zwalczanie nie jest najkorzystniejsze, ponieważ ma bardzo wiele właściwości leczniczych, które sprawiają, że znajduje ona szerokie zastosowanie w dziedzinie medycyny alternatywnej.

Jak wygląda jasnota purpurowa?

Jak już wiemy, jasnota purpurowa przypomina nieco pokrzywę. Ma łodygę zabarwioną na fioletowo u góry, rozgałęzia się przy ziemi. Jej całkowita wysokość może przekroczyć lekko nawet 30 centymetrów, choć zazwyczaj dorasta do 15-20.

Jej liście, podobnie jak przy pokrzywie, są karbowane, sercowate, jednak, co różni je od tych, które spotykamy obserwując pokrzywy, to ich fioletowe zabarwienie. Roślina ma piękne, purpurowe kwiaty o długości około 1,5 cm.

Jakie właściwości ma jasnota purpurowa?

Jasnota purpurowa jest rośliną miododajną, traktowana jest powszechnie jako chwast, często pojawia się jako niechciany gość w uprawach warzyw. Mimo to, znajduje zastosowanie w medycynie alternatywnej, a to za sprawą wysokiej zawartości żelaza, witamin i różnorakich kwasów (chinowego, kawowego, hydroksycynamonowego).

Bardzo dobrze działa na układ trawienny, można spożywać ją w formie naparu. Jej działanie bakterio- i grzybobójcze czyni ją bardzo dobrym środkiem do walki z zatruciami lub infekcjami układu pokarmowego, jak i moczowo-płciowego.  Wspomaga również pracę wątroby. 

Jest polecana kobietom, które cierpią na bardzo bolesne i obfite miesiączki – łagodzi ból i hamuje nadmierne krwawienia. Może być również stosowana przez osoby dotknięte zwyrodnieniami kręgosłupa i chorobą reumatyczną. Dobrze sprawdza się jako naturalny lek na ból głowy, działa jako substancja wspomagająca w leczeniu objawów migreny. Może być także stosowana jako środek uspokajający – obniża bowiem ciśnienie krwi.

Stosowanie jasnoty purpurowej zaleca wielu specjalistów, jednym z nich jest Dr Henryk Różański. Jeśli cierpimy na którąkolwiek z wymienionych powyżej przypadłości, warto rozważyć wprowadzenie jasnoty purpurowej do swojej kuchni na stałe. Form przyjmowania tej wyjątkowej rośliny jest bardzo wiele, dlatego każdy raczej znajdzie coś dla siebie.

Przepisy na jasnotę purpurową

Najpopularniejszą metodą spożywania jasnoty purpurowej jest napar, który tradycyjnie przygotowuje się z 1-2 łyżek suszu. Należy zalać go szklanką wrzątku i parzyć przez ok. 5 minut. Jest on skuteczny przy bólach miesiączkowych, migrenach oraz zatruciach. Działa przeciwbólowo, można go także spożywać przy objawach przeziębienia na przykład z dodatkiem miodu – to doskonała recepta na kaszel i ból gardła. Susz jasnoty purpurowej można wymieszać z innymi ziołami, takimi jak pokrzywa, rumianek, melisa, mięta czy krwawnik, takie mieszanki zwykle lepiej sobie radzą z mocnymi dolegliwościami.

Jasnotę purpurową można wykorzystać także do produkcji nalewki, która może być remedium na bóle głowy, pleców i stawów. W tym przypadku, nie używamy suszu, a świeżego ziela. Łączymy je z gorącym alkoholem o mocy 40% w proporcji 1:3, czyli na jedną miarkę ziela dodajemy 3 miarki gorącego alkoholu. Taka mikstura powinna zostać odstawiona na tydzień lub dwa tygodnie. Po tym czasie nalewkę trzeba przefiltrować. Zaleca się zażywać nalewkę 2 razy dziennie, po 10-15 ml na pół szklanki wody. Do smaku można dodać miodu. Nalewka powinna być chroniona przed słońcem.

Kolejną, niezbyt popularną formą spożywania jasnoty purpurowej jest ocet z tej rośliny. Stosuje się go w przypadku rewolucji żołądkowych, pomaga w trawieniu i zwiększa wydzielanie kwasu żołądkowego. Aby go przygotować, potrzebujemy świeżego ziela jasnoty purpurowej. Umieszczamy je w dużym słoiku i zalewamy wodą z cukrem. Na każdy litr wody przypadają 4 łyżki cukru. Do tej mieszanki dodajemy jeszcze 2-3 łyżki octu, najlepiej jabłkowego. Aby mikstura się udała, należy codziennie odkręcać słoik i mieszać ją wyparzoną drewnianą łyżką. Mieszanie należy powtarzać do momentu, gdy ziele opadnie na dno słoika. Wtedy naszą miksturę trzeba przecedzić i odstawić w na trzy tygodnie. Po upłynięciu tego czasu można usunąć z octu osad. Trzeba bezwzględnie zabezpieczyć ocet przed owadami, które będą przyciągane przez jego intensywny zapach.

Jeśli chcemy, możemy jasnotę purpurową stosować jako przyprawę. Ma ona bardzo charakterystyczny smak, można ją dodawać do sałatek, zup i sosów w formie suszu lub świeżych liści.

Gdzie dostać jasnotę purpurową?

Jasnotę białą w formie suszu można kupić w sklepach zielarskich oraz niektórych aptekach. Jeśli jednak chcemy, możemy sami wybrać się na poszukiwania tej cennej rośliny. Jest jednak kilka rzeczy, o których powinniśmy pamiętać.

Pierwszą z nich jest to, że nie powinniśmy pod żadnym pozorem zbierać roślin, jeśli nie mamy w tym doświadczenia. Niektóre rośliny są bardzo do siebie podobne, możemy omyłkowo zerwać taką, która znacznie ma zupełnie inne właściwości od tych spodziewanych, a może nawet być niebezpieczna dla zdrowia. 

Jeśli jesteśmy pewni, że potrafimy zidentyfikować jasnotę purpurową, zbierajmy tylko zdrowe okazy, bez plam i osadów na łodygach i liściach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.