Pisanki, cytrynowa baba, koszyczek wypełniony święconką i talerz ze swojskimi smakołykami… wszystkie te elementy zwiastują Wielkanoc!
Szykując się na to wiosenne święto, oprócz budowania menu i przygotowywania drobnych upominków, warto zadbać o dodatki, które królować będą w każdym wnętrzu. Gwarantujemy – kilka drobnych akcentów i symbolicznych dekoracji sprawi, że tegoroczne święta będą jeszcze piękniejsze i bardziej magiczne.
Z czym kojarzy nam się Wielkanoc?
Zanim przystąpisz do dekorowania wnętrza, pora wskazać elementy i symbole, które przywołują na myśl tradycję wielkanocnego śniadania. Część z nich nawiązuje do wiary chrześcijańskiej, podczas gdy inne są owocem prężnie rozwijającej się popkultury.
Mówiąc więc o wielkanocnych akcentach, mamy na myśli m.in.:
- Pisanki – czyli kolorowe jajka, symbolizujące nowe życie, płodność i odrodzenia.
- Baranki – metafora Chrystusa, przypominająca o łagodności i dobroci.
- Kurczaczki – symbol odrodzenia, czegoś nowego, drugiej szansy.
- Bazie – symbol odradzającego się życia w trudnych warunkach.
- Palmę wielkanocną – pamiątka wjazdu Jezusa do Jerozolimy.
- Zajączki – symbol obfitości, życia, płodności.
Ceramiczne ozdoby
Ceramika wielkanocna to jeden z najbardziej uniwersalnych, szybkich i efektownych sposobów na udekorowanie niemalże każdego wnętrza. Jeśli więc zastanawiasz się jak ozdobić swój stroik, stół, niewielką szafkę w przedpokoju czy wyspę w kuchni – postaw na te ceramiczne, minimalistyczne elementy.
Tak oto ceramicznego zajączka posadzisz na środku stołu – np. na lnianej lub koronkowej serwetce. Niewielki, ceramiczny baranek z dumą pilnować może święconki w koszyczku, a ceramiczne jajeczka rozłożyć możesz na niewielkim półmisku.
Wśród ceramicznych dekoracji popularne są także półmiski z wyżłobionymi zagłębieniami na jajka, a także świeczniki, przypominające popękane skorupki jajek oraz porcelanowa zastawa, goszcząca wszystkich członków rodziny.
Dekoracje na stół
Oczywiście głównym miejscem celebrowania jest stół. To przy nim przyjmiesz wszystkich gości i to na nim pojawi się waza z żurem, patera z mazurkiem i duża misa sałatki jarzynowej.
Dekorując stół zadbaj o obrus. Najczęstszym wyborem jest obrus lniany lub bawełniany – ozdobiony satynową listwą lub delikatną nitką czy koronkowymi wstawkami. Często, dla kontrastu, wykorzystuje się także kolorowe – zielone, różowe, błękitne, karmelowe – bieżniki, które tworzą piękną całość z serwetkami lub materiałowymi podtalerzami.
Na środku stołu rozstaw wazon ze świeżymi kwiatami lub baziami. W tej roli pięknie prezentują się wielokolorowe, drobne goździki, tulipany lub herbaciane róże. Z pewnością pasować do nich będą zielone stroiki – np. na bazie bukszpanu i papierowych lub styropianowych jajeczek, imitujących pisanki.
Wisienką na torcie są starannie skompletowana, porcelanowa lub kryształowa zastawa. Przy każdym krześle rozstaw więc miskę na gorący żurek, rozłóż drobne talerzyki na deser i zadbaj o półmiski, na których wyłożysz jajka faszerowane oraz domowy pasztet. Całości dopełni karafka z ręcznie wyciskanym sokiem pomarańczowym oraz dzbanek z aromatyczną herbatą.